Lær dine børn at svømme

Lær dine børn at svømme uden magtkampe, ved at aftale et præcist tidsrum, hvor I træner målrettet og slå derefter over i leg på barnets præmisser.

Det er passende at afsætte et kvarter af jeres svømme/badetur til at træne deløvelser. Aftal med dit barn, at I træner koncentreret i dette kvarter, og at det er den voksne, der bestemmer øvelserne i træningstiden. Sørg altid for, at der bliver leget efter træningen. Lad barnet se på uret, når I starter, så han/hun kan holde øje med, at I overholder tiden.

Få øvelser og mange gentagelser

3-5 øvelser er nok. Øvelserne bør gentages 5-7 gange hver. I kan tælle sammen.

Forbered jer og følg op på træningen

Følg øvelserne fra Svømmelærerens metodik-kurser i den rækkefølge skemaet for målsætninger og niveau anviser. Hvis barnet har interesse i det, kan du med fordel lade det kigge øvelserne igennem på computer, telefon eller tablet, før I går I svømmehallen, så han/hun er mentalt forberedt på, hvad der skal ske. Kryds af i skemaet, hvad I har lært, når I kommer hjem.

Lad barnet konkurrere med sig selv

Børn elsker at blive målt og vejet. Tag tid og mål længde, hvor der er mulighed for det. Hvis I træner i at puste ud i vandet, så tæl hvor mange sekunder barnet kan blive ved. Bagefter kan du opfordre barnet til at se om han/hun kan gøre det lige så længe eller ét sekund længere. Hvis I træner glideøvelser fra kanten, så læg en legeting, der hvor barnet er nået til og lad det prøve at komme længere og længere hver gang. Det er meget simpelt og meget motiverende!

Respekter når barnet er bange for noget

Lad være med at tvinge barnet til at udføre en øvelse, det ikke bryder sig om eller er bange for. Man skal så vidt muligt styre udenom ubehagelige oplevelser. Barnet skal frobinde vandet med noget rart og føle at det er noget man kan kontrollere. Hvis barnet er bange er øvelsen for svær. Tænk over hvilke færdigheder, det er barnet mangler for at kunne udføre øvelsen.

Fokuser på det, der virker

Læg vægten, der hvor vejen er mest farbar. Fokusér på det, der virker. Lirk barnet op med tålmodighed, hvis det er ængsteligt. Børn lærer at svømme i tusind forskellige tempi. I nogle perioder udvikler de  sig langsomt og så pludselig tager de nogle kvantespring. Jo mere tålmodighed jo hurtigere går det.  Se alle de små skridt fremad og ros dit barn for hvert eneste lille fremskridt.

Sørg for at din barn stoler på dig.

Giv aldrig slip på dit barn uden han eller hun er forberedt på det. Det kan få barnet til at klamre sig unødigt til dig. Fortæl dit barn at du kun giver slip, hvis du har fået lov. Og hold så hvad du lover! Har barnet næsten lært at flyde kan det være fristende at flytte sine hænder for at bevise det overfor barnet. Men bliver barnet overrasket vil det lave en hurtig bevægelse og skabe bølger og turbulens og miste flydeevnen. Dermed mister det både tiltroen til dig og sine egne evner i vandet.

Lær dit barn at svømme og del barnets glæde ved at lære og udvikle sig!