Vandtilvænning

Man tænker måske ikke lige over det. Men der er en hel række færdigheder, der skal trænes, når man ikke er vant til vand. Man skal lære en helt ny naturlov at kende.

Hvis man bare kaster sig ud i det, bliver man let overrasket af, hvordan vandet reagerer. Måske reagerer man selv uhensigtsmæssigt med risiko for en dårlig oplevelse.

Masser af vandtid, fri leg og eksperimenter er vigtigt. Men hvis vandtilvænningen skal være rigtig effektiv, må man også arbejde målrettet.

Gode oplevelser giver tryghed.

Det er ikke nok, at du véd, at du kan klare dig i vandet.
Din “krop” skal vide det. Du skal lagre så mange succesoplevelser, at den mest primitive del af hjernen – “krybdyrhjernen” – opfatter, at den hverken behøver at kæmpe eller flygte. Derfor skal man ikke overskride sine grænser, men flytte dem foran sig.

Når du sørger for mange gode oplevelser i vandet, vil  “kroppen” til sidst forbinde vandet med noget godt. Arkivér succes på succes.

Tilvænning til dybt vand

Vær ikke bange for at falde ned på bunden og ikke være i stand til at komme op igen. I virkeligheden vil opdriften hurtigt bringe kroppen op til overfladen, hvis du bare har den mindste luft i lungerne. Denne erfaring burde gives til kroppen mange gange under sikre omstændigheder, således at positive erfaringer kan overskrive en eventuel angst eller mistro til det dybe vand.

Kun en tåbe frygter ikke havet. Men frygten skal være relevant. Du bør eksperimentere med vandets natur og erkende dine muligheder for handlinger og basale livredningsstrategier, så du ikke går i panik. Hvis du kan lade dig selv falde frit under vandet, komme op igen og indtage en stilling på ryggen, uanset hvilken stilling du startede fra, er du godt på vej.

Dette kursus kræver ekstra overvågning. I mange offentlige svømmehaller er kravet for at opholde sig i det dybe vand, at man kan svømme 200 meter, og det er fuldstændigt forståeligt. Du kan dog træne i det dybe vand under skærpet overvågning, hvis du kan:

-Flyde på ryggen

-Vende fra maven til ryggen og fra ryggen til maven.

-Svømme ind til kanten.

Denne del af svømmeprogrammet er på flere måder den mest opløftende. Når alt kommer til alt, er det at overleve på dybt vand det ædleste mål for et svømmekursus.